Cauta pe Net:    

Home

Introducere

Apa

Pamant

Aer

M-Test

Download

Epilog




 
Poluarea pamantului

        Poluarea solului inseamna orice actiune care produce degradare functionarii normale a solului ca suport si mediu de viata in cadrul diferitelor ecosisteme naturale sau create de om. Aceasta degradare se manifesta prin degradarea fizica, chimica sau biologica a solului sau prin modificarea unor caracteristici care reflecta deprecierea fertilitatii sale, respectiv, reducerea capacitatii bioreproductive, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ.
         Solul component al biosferei, este un produs al interabtiunii dintre mediul biotic si abiotic si reprezinta o zona specificade concentrare a organismelor vii, a energiei acestora, a produselor metabolismului si descompunerilor.


                            

         Sursele de poluare ale solului sunt:

  •  Ploile acide care contin diferiti oxizi de azot, sulf sau hidrogen sulfurat; provin din tehnologiile poluante de fabricare a diferitelor produse sau din alte industrii.

  •  Apele uzate si de racire rezultat din procese tehnologice si care sunt utilizate pentru irigare;

  •  Namolurile rezultate din purificarea apelor uzate cu continuturi ridicate in diferite substante poluante.

  •  Produsii de biodegradare a deseurilor de compusi organici dispersate sau ingropate in sol.

          
          

         Substantele organice care polueaza solul sunt:

  •  Hidrocarburi petrolifere: benzina, motorina, petrolul brut;

  •  Hidrocarburi grele: gudroane de huilasi petrol;

  •  Hidrocarburi halogenate alifatice: tricloretena, tetracloretena, cloroform, bromoform.

         Poluarea uscatului este forma de poluare cea mai dificil de masurat si de controlat. Iar solul este mai dificil de curatat decat aerul sau apa. Uscatul este utilizat pentru depozitareadeseurilor menajere si comeciale, iar noroiul de la statia de epurare a apelor reziduale este in general depozitat pe uscat sub forma unei suspensii in apa sau in stare uscata ori semiuscata. Noroiul contine cantitati importante de substante nutritive, precum azotul si fosforul, dar el poate sa contina si cantitati nedorite de metale toxice.
         Reziduurile menajere si industriale uzuale sunt descompuse in contact cu solul. Dar multe materiale reziduale daunatoare nu dispar asa de simplu. De aceea, multe tari monitorizeaza acum substantele periculoase pe uscat si verifica nivelul acestor substante in tesuturile vegetale, in organismul animalelor, in alimente si in organismul uman. Locurile de depozitare a deseurilor trebuie administrate cu grija pentru ca pamantul sa nu adaposteasca boli. Multe locuri in care au fost depozitate deseuri timp de zeci de ani, au fost recuperate si chiar au oferit teren pentru parcuri si case. Insa o asemenea dezvoltare nu este de dorit in unele locuri: daca s-au depozitat reziduuri toxice si ele nu sunt etansate si ingropate adecvat, la un moment dat pot aparea emanatii de gaze nocive.

 


 

Bine ati venit la

"ECOSAFE"

Aici vei gasi tot ce trebuie sa stii despre  despre casa noastra a tuturor:TERRA.  

 
 




 
 

Copyright © 2002 - 2003 - Toate drepturile rezervate: Alexandru Vlad  - Buzau, Romania.

logoffview your families reportscheck your e-mailViziteaza pagina Discovery!!!Viziteaza pagina GreenPeace!!!