Cauta pe Net:    

Home

Introducere

Apa

Pamant

Aer

M-Test

Download

Epilog




 
Apa,
in organism

           Nu incape nici o indoiala, ca dintre toate substantele care intra in corpul omenesc si al animalelor, apa sta pe primul loc in ceea ce priveste cantitatea. In medie, un om care cantareste 60 kg poate fi sigur ca aproximativ 41 kg (63 - 70 %) din organismul sau este apa. Aceasta proportie este valabila si pentru alte animale: caini, pisici, iepure, in general animalele cu sange cald au aceeasi proportie de apa in organism ca si omul.

         
       

         Rolul apei in organism
           Apa reprezinta un excelent dizolvant pentru multe substante si este mediul in care se desfasoara cele mai multe reactii chimice legate de metabolismul substantelor si deci de viata.
           In organismul uman au loc numeroase reactii chimice care dau nastere la caldura, energie si la metabolismul necesar vietii. Aceste reactii au nevoie de un mediu apos, altfel substantele nu se pot desface iar reactiile nu pot avea loc.
           Apa are si proprietatea de a acumula si de a degaja caldura prin evaporare. Aceste insusiri ale apei au un rol foarte important in fiziologia termoreglarii. In corpul omenesc fiecare gram de apa evaporat de pe suprafata pielii (transpiratie) la temperatura camerei inlesneste pierderea a 580 calorii.
           In mod natural organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri si jumatate de apa, dar uneori aceasta nevoie poate sa se ridice pana la zeci de litri de apa. Intrebarea este de ce este nevoie sa "schimbam" apa? Este limpede ca daca eliminam apa trebuie sa si o punem inapoi. Dar de ce sa o eliminam? Apa se elimina din organism in primul rand prin rinichi (1 litru si jumatate pe zi). De altfel pierderea variaza intre 0.6 pana la 2 litri pe zi. In unele cazuri se pot atinge valori foarte mari, astfel, in boli cum ar fi diabetul pot fi eliminate cantitati uriase de urina (8 pana la 10 litri pe zi). Rinichii au un rol foarte important: ei extrag din sange toate substantele nefolositoare sau daunatoare organismului, pe care le aduna din tesuturi si organe. Pentru a arunca afara aceste substante este neaparat nevoie de apa, in care aceste substante sunt dizolvate. Restul apei se elimina prin plamani, sub forma de vapori (400 cm3), prin intestine (de la 100 la 200 cm3) si prin piele (500 cm3). O mare parte din apa se pierde prin plamani. La caini, care sunt lipsiti de glandele sudoripare, evaporarea apei se produce prin gura, prin plamani si prin caile respiratorii. Oamenii care muncesc in conditii de temperatura ridicata pot pierde pana la 6-10 litri de apa pe zi.

  • Cantitatea de apa din componentele lichide ale corpului omenesc:
    Plasma sanguina 3L
    Lichid interstitial 14L
    Apa din celule 29L

  • Procente de apa in corpul omenesc:
    Creier 75%
    Plamani 80%
    Inima 79%
    Splina 75%
    Rinichi 82%
    Sange 83%
    Muschi 75%
    Oase 22%


 

Bine ati venit la

"ECOSAFE"

Aici vei gasi tot ce trebuie sa stii despre  despre casa noastra a tuturor:TERRA.  

 
 




 
 

Copyright © 2002 - 2003 - Toate drepturile rezervate: Alexandru Vlad  - Buzau, Romania.

logoffview your families reportscheck your e-mailViziteaza pagina Discovery!!!Viziteaza pagina GreenPeace!!!